De werking van een laserpen deel 2: de laserdiode

De werking van een laserpen deel 2: de laserdiode

 

Werking laserpen

Zoals bekend is een laser in principe een lichtbron die te zien is als een smalle bundel licht. Het licht van een laser blijft gebundeld, omdat een laserstraal door middel van spiegels en prisma’s als dunne straal wordt uitgezonden. Het licht is daarnaast volledig monochromatisch, wat betekent dat het licht slechts één kleur is, zoals bijvoorbeeld een groene laserstraal. Een laserdiode is echter een halfgeleidende diode, die wel het effect van een laser vertoont. De diode geleidt de elektrische stroom slechts in één richting en bijna niet in de andere richting. De diode is dus het elektronische onderdeel dat werkt als een elektronisch ventiel.

Voor het opwekken van de elektronen maakt de laserdiode echter gebruik van de typerende kenmerken van halfgeleidende materialen. Een diodelaser is vergelijkbaar met een LED, alleen heeft een diodelaser een trilholte. Dit biedt dus ruimte voor de elektronen. Net als bij een laser ontstaat het licht bij de diode in de PN-overgang. Deze overgang is het gebied waarin n-gedoteerd halfgeleidermateriaal overgaat in p-gedoteerd halfgeleidermateriaal.

 

Gebruik van de laserdiode

De laserdiode functioneert in ieder modern elektronisch apparaat. Dit gaat van een DVD spelers tot alarmsystemen en van een laserpen tot een geneeskundig apparaat en meettechnieken. Een diodelaser is vaak erg klein. Bijvoorbeeld in een laserpen of een alarmsysteem is de diode niet groter dan een millimeter en daarnaast is het vermogen dan ook laag tot middelhoog.

 

Er zijn twee soorten laserdiodes. Dit zijn geïnjecteerde diodelasers en optisch gepompte diodelaser, welke gemakkelijker te produceren zijn. Er zijn binnen de diodelasers veel verschillende golflengtes en vermogens mogelijk: er zit namelijk verschil in het gebruik van de diode. Het gebruik in een enkele laserpen is zeer verschillend van het gebruik in een lasershow.

Een reactie op “De werking van een laserpen deel 2: de laserdiode

  1. J.C. van Veldhoven zegt:

    Een zeer beknopte info !
    Wat nu ik mis: wie heeft de Laserdiode uitgevonden/ gecreéérd, met wat voor gebruikelijke Toepassingen bedoeld ?
    Ondergetekende heeft n.l. deze zaken op papier gezet voor Philips Nijmegen, naast de eerste Fiber gekoppelde Lasers, in SOT148 , de processen en combinaties in 3-D uitvoering voor het Octrooibureau Eindhoven, samen met Jan Buster (proces) en Henny vd Pas, (ontwikkeling)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig? Whatsapp met ons