De werking van een laserpen deel 1: wat is een laser?

De werking van een laserpen deel 1: wat is een laser?

Licht van een laser

Een laser is in principe een lichtbron die te zien is als een smalle bundel licht. Dit licht blijft gebundeld, omdat een laserstraal door middel van spiegels en prisma’s als dunne straal wordt uitgezonden. Daarnaast is het licht volledig monochromatisch, dit betekent dat het licht slechts één kleur is, zoals bijvoorbeeld een groene laserstraal. Dit in tegenstelling tot licht dat de mens gewend is, zoals daglicht of licht van een lamp. Dit bevat namelijk meerdere kleuren. Het licht dat door de lichtbron wordt uitgezonden wordt als eerst opgevangen in een bepaalde ruimte. Als voorbeeld kun je hierbij denken aan het omhulsel van een laserpen. Binnenin de pen wordt het licht versterkt voordat het weer uit de ruimte wordt uitgezonden.

Het woord ‘laser’ is eigenlijk een afkorting van het Engelse Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Vertaald naar het Nederlands staat de afkorting voor: lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling. Deze uitzending, of emissie, wordt spontaan gestimuleerd in het centrum van een laser. Een laser bestaat altijd uit een medium dat continu elektronen uitzendt en weer ontvangt. Een veelvoorkomend medium is een laserpen. De laserpen wordt gebruikt als medium waarin de elektronen actief zijn. Deze activiteit zorgt voor de lichtversterking die te zien is als laserstraal.

 

lichtdeeltjes

Het licht van een laser, dat dus onder andere kan worden voortgebracht door een laserpen, bestaat uit meerdere lichtdeeltjes. Wanneer de lichtdeeltjes bewegen, zorgen deze voor een trilling. De snelheid van deze trilling bepaalt de kleur licht die te zien is. Zo is een veelvoorkomende kleur de groene laser, omdat een groene laser van nature namelijk tien keer meer zichtbaar is dan een rode laser. Dit komt omdat het menselijk oog de groene kleur beter kan onderscheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig? Whatsapp met ons