Welke kleur laserpen is het meest zichtbaar?

Welke kleur laserpen is het meest zichtbaar?

Niet alle kleuren van lasers zijn zichtbaar. De lasers die wel zichtbaar zijn bevinden zich binnen een zogeheten zichtbaar spectrum van golflengten. Dit gebied loopt van 380 nanometer en 780 nanometer in lucht en vacuüm. De kleuren die bij deze uitersten horen zijn respectievelijk violet en rood. Een kleur die buiten dit gebied valt is infrarood. Deze kleur is niet waar te nemen met het menselijk oog.

 

Zichtbaar spectrum van de laserpen

Wanneer zich veel rook bevindt in een ruimte, zoals bijvoorbeeld bij feesten, worden de laserstralen wel goed zichtbaar. Zichtbaarheid van de laserstraal hangt dus onder andere af van de omgeving waarin de laserstraal geprojecteerd wordt. Daarnaast zijn er kleuren lasers die beter zichtbaar zijn dan andere kleuren. Dit wordt uitgelegd aan de hand van de kleuren uit het zichtbare spectrum.

 

Kleuren uit het spectrum

Zo is een veelvoorkomende kleur de groene laser, omdat een groene laser van nature namelijk tien keer meer zichtbaar is dan een rode laserpen. Dit komt omdat het menselijk oog de groene kleur beter kan onderscheiden. De reden hiervoor is dat groen zich dichter bij het midden van het zichtbare spectrum bevindt dan de rode kleur. Ogen kunnen de kleuren in het midden van het spectrum dus het best onderscheiden. Dit levert dus voordelen op voor een groene laserpen ten opzichte van bijvoorbeeld de rode laser. De kleuren die zich in het zichtbare spectrum bevinden zijn als volgt: violet, blauw, cyaan, groen, geel, oranje en rood.

 

Coherente lichtbundel

Daarnaast is elke laserstraal een coherente bundel, die daardoor beter waarneembaar is en heel goed gedefinieerd is. Dit is tegenstelling tot bijvoorbeeld het licht van een zaklamp, die nooit zo’n smalle bundel kan voortbrengen. In het algemeen zijn de zichtbare laserstralen dus veel beter zichtbaar dan andere lichtbundels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig? Whatsapp met ons