Wat is een milliwatt?

Wat is een milliwatt?

Een laserpen heeft een aantal technische aspecten, deze bespreken we ‘milliwatt’. Een milliwatt is een samengesteld woord welke bestaat uit ‘’milli’’, afkomstig van mille, en watt.

Watt is voor velen een bekende term, je hebt het vast wel eens voorbij zien komen op de verpakking van een laserpen. Watt is een natuurkundige eenheid die is vernoemd naar de Schotse ingenieur James Watt. Watt geeft simpelweg het vermogen aan, oftewel de energie per tijdseenheid.

 

Het onderdeel ‘’milli’’ is zoals gezegd afkomstig van mille, wat duizend betekend. 1000 milliwatt is namelijk gelijk aan 1 watt. Milliwatt is een veelgehoorde term wanneer het om lasers gaat, hiermee wordt namelijk de sterkte van de lichtbundel aangeduid. De afkorting van milliwatt is Mw.

 

Sterktes

De meeste laserpointers die verkrijgbaar zijn hebben een vermogen van 1Mw. Dit maakt dat de lasers vrij verkocht mogen worden en bij normaal gebruik ook niet gevaarlijk zijn. Laserpennen met een vermogen van 5 tot 500mw vallen in een andere klasse en zijn om die reden niet voor particulieren te koop. Deze categorie wordt ook wel aangeduid met ‘’professionele lasers’’ en om deze  aan te schaffen dien je een kvk-nummer te kunnen overleggen.

 

Gevaren

De vraag naar sterke lasers onder particulieren is behoorlijk groot. De vele Youtube filmpjes laten zien waar een sterke laser allemaal toe in staat is. Zo kun je op afstand een ballon laten knappen of zelfs een lucifer laten ontbranden! Dit lijkt leuk, maar er is een reden waarom deze lasers niet vrij verkrijgbaar zijn. Zelfs bij het minste of geringste contact met het oog kan ernstige oogschade ontstaan. Hoe voorzichtig je ook bent, een ongeluk zit in een klein hoekje. Wist je dat zelfs de weerkaatsing in een spiegel of raam al gevaarlijk kan zijn?

 

Verkrijgbaarheid in Nederland

Ik hoor je al denken, worden professionele laserpennen dan wel verkocht in Nederland? Ja zeker! Er zijn diverse webshops zoals http://laser-lamp.nl die dit soort krachtige lasers in hun assortiment hebben opgenomen. Zoals eerder gezegd dient er wel een kvk-nummer overlegd te worden wanneer je besluit zo’n laserpen aan te schaffen. En het belangrijkste, ga er bewust mee om!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig? Whatsapp met ons