Honden en laserpennen

Een laserpen voor je hond

Zodra een hond het licht van een laser ziet, zal deze de laserstraal koste wat kost moeten ‘’vangen’’. Dit is natuurlijk onmogelijk, omdat de laser niet meer is dan een ongrijpbare lichtbundel fotonen. Het niet kunnen stoppen van de laserstraal drijft honden in veel gevallen tot waanzin. Vanuit het instinct van honden worden de felle stippen van een laserstraal nagejaagd.

 

Dit komt omdat het zichtbare uiteinde van de laserstraal continu in beweging is. Het bewegen van de straal maakt het jagersinstinct van honden wakker en zet de beesten automatisch op scherp. Voor een hond maakt het niet uit wat de kleur is van de laserpen, als deze maar opgejaagd wordt.

De ogen van honden bevatten een hoog overwicht aan lichtgevoelige cellen, wat er voor zorgt dat de ogen uitermate goede bewegingsdetectoren zijn. Dit is in het wild ook zichtbaar bij honden, want op dieren zoals konijnen en hazen wordt ook automatisch gejaagd, omdat deze vaak in beweging zijn.

 

Niet te lang spelen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat honden zichzelf niet kunnen helpen om te stoppen met het jagen op een laserstraal: ze zijn namelijk ‘’verplicht’’ om te jagen. Het is echter wel gevaarlijk om honden gek te maken met een ongrijpbare prooi. Honden kunnen namelijk geschift worden, omdat zij nooit een beloning krijgen voor hun waakzaamheid: de laserstraal is simpelweg niet te vangen. Honden zullen echter onophoudelijk blijven jagen op een laserstraal. Het lijkt dus niet verstandig te zijn om honden te blijven stimuleren om het licht van de laserpen te vangen.

 

Spelen met de laser is leuk, maar zorg ervoor dat het niet te lang achter elkaar is. Maximaal een kwartiertje per keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig? Whatsapp met ons