soorten laserpennen

Soorten laserpennen

Iedereen weet min of meer wat een laser is. De meeste mensen zullen een laser associëren met een reguliere laserpen. Zo’n laserpen heeft geen duidelijke functie en wordt voor allerlei doeleinden gebruikt. Zo kan een laserpen ingezet worden als hulpstuk bij een presentatie of gebruikt worden als speeltje voor de kat. Deze laserpennen zijn dan ook makkelijk verkrijgbaar en hebben relatief weinig vermogen. Er zijn echter ontzettend veel verschillende soorten lasers verkrijgbaar.

 

Kleuren

De kleur van de laserstraal is misschien wel het meest opvallende verschil tussen de verschillende lasers. Er zijn diverse kleuren beschikbaar zoals rode, groene, paarse en blauwe lasers. Sommige laserpennen hebben zelfs meerdere kleuren, dit zijn de zogenaamde combi lasers.

 

Figuren

Er zijn ook lasers op de markt waarmee diverse figuurtjes geprojecteerd kunnen worden. In het geval van laserpennen worden vaak opzetstukjes meegeleverd die afzonderlijk van elkaar op de laser gedraaid kunnen worden. Er zijn echter ook discolasers verkrijgbaar die een groot oppervlak kunnen voorzien van diverse figuren en kleuren, ideaal voor feestjes!

 

Sterkte

Naast kleuren en figuren zit er ook qua sterkte een groot verschil tussen de verschillende lasers. De meeste laserpennen hebben een vermogen tot 1Mw. Deze lasers vallen hierdoor in klasse 2 wat inhoudt dat deze bij normaal gebruik ongevaarlijk zijn. De reflex van het oog om te sluiten zorgt namelijk dat er geen schade optreed. Enkele seconden bewust in de laserstraal kijken kan echter wel zorgen voor minieme oogschade en wordt dus afgeraden.

 

In principe is elke sterkte verkrijgbaar, maar niet voor de particulier. Lasers tot 500Mw vallen onder de zogenaamde ‘’professionele lasers’’ en mogen enkel verkocht worden indien men in het bezit is van een KVK-nummer. Lasers met een vermogen van boven de 500Mw zijn enkel te verkrijgen voor specifieke doeleinden in bepaalde branches, bijvoorbeeld in industriële bewerkingstechniek.

Toegevoegde eigenschappen

Kleuren, figuren en sterktes maken dat er al een heel scala aan lasers verkrijgbaar is. Toch zijn er ook nog ontelbaar veel variaties te krijgen door de verschillende toegevoegde eigenschappen. Denk hierbij aan sleutelhangers, laserpennen met een pen of stylus aan de andere zijde, een ingebouwde zaklamp etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig? Whatsapp met ons