De laserpen en zijn toepassingen

De laserpen en zijn toepassingen

Laserpennen kent vrijwel iedereen wel, we hebben ze allemaal wel eens gebruikt bij een presentatie of om mee te spelen met de kat. Wist je trouwens dat het woord laser van origine een afkorting is die staat voor ‘’Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’’? In het Nederlands betekent dit lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling.

 

Laserpennen voor particuliere doeleinden zijn echter maar een klein onderdeel van alle bestaande lasers. Lasertechnologie is namelijk voor heel veel verschillende doeleinden geschikt, bijvoorbeeld in de geneeskunde en voor industriële toepassingen.

 

Toepassingen van een laserpen in de geneeskunde

In de geneeskunde wordt veelvuldig gebruik gemaakt van lasertechnologie. De bekendste toepassing is misschien wel de zogenaamde laserchirurgie in de oogheelkunde. Bij bepaalde oogproblemen, zoals losgelaten of beschadigd netvlies, kan er doormiddel van laserchirurgie heel secuur behandeld worden. Ook bij het permanent verhelpen van oogafwijking kan lasertechnologie ingezet worden. Dit is de laatste jaren steeds populairder geworden omdat het de manier is om een bril of lenzen tot het verleden te laten behoren.

 

De dermatologie maakt ook veelvoudig gebruik van lasertechnologie. Zo kunnen er littekens behandeld worden met laserlicht en ook pigmentvlekken kunnen goed reageren op deze techniek. Ook het verwijderen van haar kan doormiddel van lasers. De laatste jaren zijn er steeds meer klinieken geopend die gespecialiseerd zijn in het ontharen doormiddel van lasers.

 

Ook in de acupunctuur wordt gebruik gemaakt van lasers. De meest bekendste vorm van acupunctuur is waarbij naalden op specifieke plekken in het lichaam worden gestoken. Dit zou moeten helpen bij bijvoorbeeld chronische pijnklachten in de spieren of het zenuwstelsel. Acupunctuur met lasers kan naast pijnbestrijding ook worden ingezet voor allergieën, gedragsveranderingen et cetera. Let wel, acupunctuur is geen erkende geneeswijze en valt daarom onder de alternatieve geneeswijzen.

 

In de tandheelkunde worden lasers ook veelvuldig ingezet. Bijvoorbeeld voor het boren van kleine gaatjes of het schoonmaken van een wortelkanaal. De bekendste toepassing in de tandheelkunde is waarschijnlijk het bleken van tanden, ook dit gebeurt met speciale lasers.

 

Ook bij de behandeling van kanker kunnen lasers ingezet worden. Het is mogelijk om doormiddel van laserlicht een gezwel te vernietigen en tegelijkertijd het gezonde dicht te schroeien. Deze toepassing wordt voornamelijk gebruikt bij verschillende typen huidkanker.

 

Toepassingen in de industrie

Behalve in de geneeskunde wordt laserlicht ook veelvuldig gebruikt in diverse industriële branches. Er zijn bijvoorbeeld lasers die zowel metalen als niet-metalen kunnen snijden. Door een extreem sterke laserstraal op een zo’n klein mogelijk oppervlak van slechts enkele millimeters te projecteren, wordt de straal zo sterk dat er heel secuur gesneden worden.

 

Ook graveren kan doormiddel van een laser gebeuren. Doordat een laser erg krachtig kan zijn op slechts een fractie van een millimeter kan er erg nauwkeurig gewerkt worden. Dit kan uitkomst bieden wanneer bijvoorbeeld de afkomst in een diamant gegraveerd dient te worden.

 

Naast de bovengenoemde voorbeelden zijn er nog talloze doeleinden binnen de industriële branche te bedenken. Lassen, boren en markeren zijn slechts een fractie van de mogelijkheden.

 

Particuliere laserpen

De toepassingen van lasertechnologie in geneeskunde en de industriële branche zijn slechts een paar voorbeelden. Alle mogelijke toepassingen benoemen zou deze blog te lang maken. Wat wel interessant is, is in hoeverre de particuliere lasers die iedereen kan kopen geschikt zijn voor andere doeleinden dan enkel plezier? Wij van www.laser-lamp.nl krijgen deze vraag regelmatig en ons antwoord hierop is altijd hetzelfde. Onze laserpointers zijn niet voor medische of andere doeleinden geschikt. Gebruik ze om de kat te vermaken, een presentatie te professionaliseren of gewoon voor de leuk maar nooit en te nimmer voor andere doeleinde

Dit bericht is gepost in Overig. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig? Whatsapp met ons