Basisprincipe van een laserpen

Basisprincipe van een laserpen

Dit leuke filmpje geeft een weergave aan de hand van animaties over het ontstaan van een laserstraal. Alle ingrediënten voor een laserstraal worden benoemd in dit filmpje. Om een laser te maken heb je een grote collectie atomen nodig die energie opwekken. Zodra één van de atomen met een foton in aanraking komt, worden de andere atomen ook gestimuleerd met energie. In plaats van alle energie te laten ontsnappen, kun je deze opvangen tussen, als het ware, twee spiegels.

 

Energie van een laserpen

Als al deze energie opgevangen wordt in één ruimte, zal deze ruimte vol zitten met energie die blijft weerkaatsen tegen de wanden. Deze energie veroorzaakt licht, dat dankzij de energie steeds meer licht zal produceren. Dit komt omdat fotonen altijd eensgezind willen zijn. In tegenstelling tot een opgegooid geldstuk, dat kop en munt kan vallen, is het voor fotonen ‘logischer’ om hetzelfde te zijn.

 

Dit zorgt voor een oneindig eensgezinde energie in een ruimte. Zodra er een opening wordt gemaakt in deze ruimte, zullen de lichtstralen als een coherente bundel naar buiten treden. Dit zal dan zichtbaar zijn als een laserstraal in een bepaalde kleur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig? Whatsapp met ons